Met een goed gesprek wordt vaccineren een bewuste keuze
“Vaccineren doe je niet alleen voor jezelf. Je doet het ook voor de samenleving.” Dat telde mee in de overweging van Jet en haar partner om hun kinderen de vaste prikjes te geven. Maar ze vinden het wel fijn dat ze er eerst een goed gesprek over konden aangaan.
De discussie over vaccineren liep in de zomer van 2018 hoog op toen de Wereldgezondheidsorganisatie zorgen uitte over de dalende vaccinatiegraad in Europa. Vanwege geloof, uit eigen overtuiging of uit zorgeloosheid laten steeds minder mensen hun kinderen vaccineren, wat een risico inhoudt voor de bevolking als geheel om bijvoorbeeld mazelen op te lopen. Maar wat vooral opvalt, is hoe beladen de discussie over vaccineren is.
Dat ervoer Jet van Leeuwen, toen ze als moeder van een meisje en een jongetje zelf voor de overweging stond. “Veel mensen denken dat vaccineren verplicht is, maar je kunt nog steeds zelf kiezen of je het doet”, zegt Jet. “Als het om onze kinderen gaat, willen mijn man en ik alles steeds goed uitzoeken. Daarom wilden we graag een open gesprek over de mogelijkheden.”
“Als het om onze kinderen gaat, willen mijn man en ik alles steeds goed uitzoeken. Daarom wilden we graag een open gesprek over de mogelijkheden.”
Dat bleek minder gemakkelijk dan gedacht.
“Ik heb natuurlijk zelf ook veel onderzoek gedaan via internet”, vertelt Jet. “Maar aan alle dingen die je erover las, zat een mening vast. Aan de ene kant zie je veel angst over de mogelijke gevaren van vaccineren, aan de andere kant zie je waarschuwingen voor de gevaren van het niet-vaccineren. En veel mensen doen het ook maar gewoon omdat de overheid het zegt. Er een echt, open gesprek over aangaan is heel moeilijk. Eigenlijk kan het bijna niet.”
Jet ging actief op zoek naar een consultatiebureau waar ze het onderwerp in een open gesprek aan de orde zou kunnen stellen. “De kraamvrouw bracht uitkomst. Zij wees ons het consultatiebureau van Yunio in Zutphen waar ze er open voor stonden. Het consult duurde niet eens zo lang, maar we konden er wel al onze vragen stellen en we hadden een goed gesprek. Bovendien kregen we een aangepast programma om onze kinderen te laten inenten.”
Jet en haar man kozen er dus voor om hun kinderen wel te laten vaccineren.
“Het gaat niet alleen om jezelf. Het is voor de hele samenleving van belang dat we met z’n allen die vaccinatiegraad van 95 procent halen. Dat is voor ons een belangrijke overweging geweest.”
Yunio werkt met een programma dat kinderen de maximale bescherming biedt. In gesprek met ouders wordt naar een oplossing gezocht als men twijfelt over het (tijdig) vaccineren. Binnen een aangepast programma hebben de kinderen van Jet hun eerste prik pas gehad aan het einde van hun eerste levensjaar. “Ik vond het een fijne gedachte dat hun afweersysteem dan verder zou zijn opgebouwd. We woonden toen ook afgelegen en gingen niet op reis, dus de risico’s waren minder groot.
Dus toen Jet uiteindelijk met haar kinderen naar het consultatiebureau ging voor de prikjes, was het voor haar ‘oké’. “Toen ons meisje één jaar oud was, vond ik het ook wel tijd. Onze dame begon toen al flink rond te kruipen, dus dan is het tegen tetanus ook wel zo handig. En nu kon ik er 100 procent achter staan. Ik ben nooit bang geweest voor vaccinaties en geloof ook in het goede ervan. Maar het past bij onze levensstijl om er wel even bij stil te staan, een bewuste keuze te maken.”