22 wekenprik: vaccineren al tijdens de zwangerschap
Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby's die nog niet zijn ingeënt. Door zwangere vrouwen al tijdens de zwangerschap te vaccinerenn, zijn baby's meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest. Deze vaccinatie is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.
Klik hier om de 22 wekenprik aan te vragen
Waarom vaccineren?
De zogenaamde '100 dagenhoest' kan longontsteking veroorzaken of in ernstigere gevallen een hersenbeschadiging of zelfs de dood tot gevolg hebben en is daarmee erg gevaarlijk voor jonge baby's. Wanneer je jezelf laat inenten, bied je je kindje de eerste bescherming tegen kinkhoest en ben je zelf ook beschermd. Daardoor kun je zelf je kindje in de eerste maanden na de geboorte ook niet besmetten. Bovendien is het in veel gevallen mogelijk de eerste vaccinaties een maand uit te stellen en één vaccinatie minder aan je kindje te geven. Inenten kan al vanaf je 22e zwangerschapsweek. Het vaccin is een combinatievaccin. Het beschermt ook tegen difterie en tetanus. Er bestaat geen los vaccin tegen kinkhoest.
Wanneer aanmelden?
Bij voorkeur meld je je aan na de 20 weken echo. Je kunt de vaccinatie halen vanaf de 22e week in je zwangerschap tot aan de bevalling. Het is raadzaam om dit zo snel mogelijk te doen na de 22e week, zodat je baby ook beschermd is als hij of zij te vroeg wordt geboren. Je kind is meestal voldoende beschermd als je de prik minimaal 2 weken voor de geboorte hebt gehad.
Veelgestelde vragen
Welke bescherming biedt het aan mijn kindje?
De antistoffen die jij aanmaakt na het krijgen van het vaccin, geef je via de navelstreng door aan je kindje. Daarmee is jouw kindje direct na de geboorte al beschermd, en jijzelf ook. Bovendien kan jouw kindje in veel gevallen later beginnen met het vaccinatieprogramma.
Bron: RIVM