Kleine moeite, groot plezier!
Word Steungezin en maak een verschil in het leven van gezinnen die wel wat hulp kunnen gebruiken.
Steungezin worden: kleine moeite, groot plezier!
Werk, financiën, kinderen, familieperikelen... Veel ouders hebben wel eens moeite om alle ballen hoog te houden. Vroeger klopte je dan aan bij oma, of de buurvrouw hielp je uit de brand. Tegenwoordig zijn gezinnen steeds meer op zichzelf aangewezen. En dat terwijl je elkaar met een klein beetje aandacht al enorm kunt helpen.
Ben jij dol op kinderen, en ben jij bereid om een kind uit de buurt eens van school te halen of mee te nemen naar de speeltuin om de hoek? Meld je dan aan als steungezin voor het vrijwilligersproject InHuis Steungezinnen.
Weten wat het inhoudt om vrijwilliger te zijn? Beluister ook onze podcast:
Mijn man en ik vangen 1x per week op dinsdagmiddag een meisje van 7 op. Ik haal haar altijd op uit school en we gaan knutselen of naar de speeltuin. Aan het einde van de middag haalt de ene keer haar vader en de andere keer haar moeder haar op en drinken we vaak samen nog even een kop koffie en vertellen wij hoe de middag is gegaan. Wij vinden het fijn om echt iets te kunnen betekenen voor een gezin in de buurt.
Laagdrempelig
De ondersteuning door een steungezin is vrijwillige ondersteuning zonder dat er hulpverlening wordt ingezet. Als steungezin bied je alleen opvang overdag in een jouw gewone gezinssituatie. Geen bijzondere uitstapjes, maar gewoon een kopje thee na school of samen knutselen. De kinderen draaien een paar uur per week mee in jouw gezin en kunnen zich zo positief blijven ontwikkelen. Uitgangspunt is maatwerk: wat heeft het gezin nodig en wat kan jij bieden?
Passend bij jouw situatie
Wij zorgen voor een passende match waarbij vrijwilligheid en continuïteit belangrijke uitgangspunten zijn. Een pedagogische achtergrond is niet nodig, we zoeken mensen die ervaring hebben met kinderen én graag in een kind investeren. Steungezin word je door een dag of dagdeel per week of per maand een kind op te vangen. Het kind krijgt bij jullie rust, veiligheid en gezelligheid. Zo lang als het nodig is of jij het wenst. De ouders blijven altijd verantwoordelijk voor het kind.
Wat vragen we?
- Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) van alle inwonende gezinsleden (deze wordt vergoed).
- Bereidheid om deel te nemen aan 3-4 bijeenkomsten per jaar.
Wat bieden we?
- Professionele ondersteuning;
- Voorbereidende cursus van 2 dagdelen voor nieuwe steungezinnen;
- Aantal bijeenkomsten waarin ervaringen uitgewisseld kunnen worden en een verdiepend thema wordt aangeboden;
- Vergoeding van de gemaakte reiskosten.
Hoe werkt het?
Na aanmelding als vrijwilliger bespreek je in een kennismakingsgesprek met de coördinator de werkwijze van InHuis Steungezinnen, je motivatie, wensen en mogelijkheden. Wanneer je een partner hebt en inwonende kinderen, worden ook zij betrokken bij dit proces. Daarna volg je de cursus voor nieuwe steungezinnen. Dit draagt bij aan een goede voorbereiding en verrijking van je vrijwilligerswerk. Je ontvangt professionele begeleiding van de coördinator die bovendien regelmatig interessante themabijeenkomsten organiseert, waardoor je steeds verder kunt groeien in je vrijwilligerswerk. Tijdens de terugkombijeenkomsten wissel je ervaringen uit met de andere steungezinnen. Zo kun je van elkaar leren.
Interesse? Met wie en hoe kun je contact opnemen?
Wil jij jouw gezin aanmelden als steungezin of meer weten over het project InHuis Steungezinnen? Stuur dan een mail naar inhuissteungezinnen@yunio.nl of neem direct telefonisch contact op met één van de coördinatoren. Hieronder vind je wie het zijn en op welk nummer je ze kunt bereiken. Je kunt natuurlijk ook het contactformulier invullen.
Informatie aanvragen? Vul het formulier in.
Ons team InHuis Steungezinnen
Dianne Siemerink
Sietske van Fulpen
Marjolein Kroezen
Vrijwilliger InhuisSteungezin vertelt
“Als leerkracht op een basisschool heb ik al veel verschillende kinderen in mijn klas gehad. En met veel kinderen gaat het natuurlijk heel erg goed, maar ik zie ook kinderen die het thuis moeilijker hebben," vertelt Rianne Geerligs, vrijwillige Steunouder bij Inhuis Steungezinnen van Yunio.