Skip to main content

Kortdurende Video-Hometraining

Baby’s, peuters en kleuters nemen allerlei initiatieven om contact te maken met hun ouders/verzorgers en zich te ontwikkelen. Als ouder reageer je vaak intuïtief op deze initiatieven. Je doet dat op een manier die je kind helpt om zich te ontwikkelen en sociaal-emotioneel gezond op te groeien. Meestal verloopt deze ontwikkeling positief en “goed afgestemd” maar er kunnen zich situaties voordoen waardoor je als ouder onzeker wordt en vragen hebt over het opgroeien van je kind.

Sommige ouders ervaren het temperament van hun kind als een hele uitdaging en vinden het moeilijk om hun kind te begrijpen. Vaak hebben deze ouders vragen over concreet gedrag: het huilen van hun baby, het eten of het slechte slapen van hun kind. Ouders vinden het soms moeilijk om hun baby te “verstaan” en de contactsignalen van de baby te herkennen. Het is dan lastig om het gedrag van je kind te begrijpen. Kortdurende Video-Hometraining helpt ouders naar deze signalen te kijken en leert ouders de signalen te begrijpen. 

Kortdurende Video-Hometraining is een snelle en makkelijk inzetbare vorm van ondersteuning bij allerlei opvoedingsvragen voor gezinnen met jonge kinderen. 

Voor wie is het en hoe werkt het?

Kortdurende Video-Hometraining is bedoeld voor ouders en verzorgers van kinderen tot 6 jaar. In een periode van 8 weken tot 3 maanden, maken speciaal hiervoor opgeleide jeugdverpleegkundige of thuisbegeleider opnames in de thuissituatie van een eet-, spel- of verzorgingsmoment. Meestal zijn er 1 tot 3 opnames en nagesprekken waarin we samen met jou de beelden terugkijken. Met stilstaande beelden kunnen we de interactie tussen jou en je kind bekijken en bespreken. Je leert anders naar je kind te kijken en je kunt je kind beter begrijpen. Zo krijg je inzicht in wat je kind wil, voelt, denkt en wat het van jou nodig heeft.

De insteek is om die momenten waarop het goed gaat te laten zien, zodat je dit ook toe kunt passen in andere situaties.

Waarbij kan het helpen?

Kortdurende Video-Hometraining kan je bijvoorbeeld helpen als:

• je baby te vroeg is geboren,
• je baby of peuter veel huilt,
• je graag zou willen dat je kind beter luistert,
• je kind niet wil eten wat je als ouder nodig vindt,
• je kind druk en dwars gedrag vertoont,
• je kind slecht slaapt,
• je kind veel aandacht vraagt,
• je in het algemeen wat ondersteuning wilt in de omgang met je kind.

"Door middel van Home Video Training heb ik op een heldere manier inzicht gekregen in mijn interactie met mijn kinderen. Het heeft mijn twijfels weg gehaald en mij meer zelf vertrouwen gegeven. Het is geen beoordeling of veroordeling, er is geen goed of fout. Doordat je jezelf terug ziet op de beelden kom je zelf tot soms verrassende conclusies. Je ziet letterlijk de reactie op jou eigen handelen. Heel erg leuk, leerzaam en zeker een aanrader."  

Wat kost het?

Er zijn geen kosten verbonden aan deze ondersteuning bij het opvoeden.

Interesse? Met wie en hoe kun je contact opnemen?

Wil je meer informatie of je aanmelden, neem dan contact op met Maria Tuller en/of Saskia Vos via JGZ.K-VHT@yunio.nl. Je kunt ook bellen met Maria of Saskia. Hieronder tref je de telefoonnummers aan. 

Maria TullerOns Team- Kortdurende Video Home Trainers

Medewerker

Angela Reesink

Jeugdverpleegkundige
Medewerker

Annemike Rexwinkel

Jeugdverpleegkundige
Medewerker

Carla Gussinklo

Jeugdverpleegkundige
Medewerker

Diana Sterenborg

Jeugdverpleegkundige
Medewerker

Erica Weener

Jeugdverpleegkundige
Medewerker

Hetty Giesbers

Jeugdverpleegkundige
Medewerker

Marleen Hageman

Jeugdverpleegkundige
Medewerker

Renate van Nieuwland

Jeugdverpleegkundige
Medewerker

Thea Hermans

Jeugdverpleegkundige
Medewerker

Nancy Derksen

Thuisbegeleider
Medewerker

Anke Fisser

Thuisbegeleider