Skip to main content

Hulp om de hoek

Zie jij ook weleens door de bomen het bos niet meer? Heb je moeite om maandelijks rond te komen, is er spanning in het gezin of ben je een alleenstaande ouder? Anders dan vroeger is het tegenwoordig moeilijk om hulp te krijgen óf te vragen van familie en vrienden, en dat terwijl je zo geholpen zou zijn met wat extra aandacht voor jou en je kind van iemand in de buurt. 

Heb je het gevoel dat je overbelast bent en heb je tijd en ruimte nodig om orde op zaken te stellen, maar heb je geen mensen om je heen om op terug te vallen? Met het project InHuis Steungezinnen zorgen wij voor een steungezin in de buurt dat jouw gezin tijdelijk kan ontlasten. De ondersteuning wordt ook #opladersgezinnnen genoemd. 

Ik ben een alleenstaande moeder. Na mijn scheiding ben ik verhuisd en voel mij soms alleen staan in de opvoeding. Dit valt mij wel zwaar vooral omdat ik ook andere zorgen heb. Mijn kinderen van 3 en 6 jaar gaan iedere week een middag tot na het avondeten naar een steungezin. Dit is voor de kinderen en voor mij allebei heel fijn. Zij kunnen even lekker spelen en krijgen wat extra aandacht en ik kan even het huis opruimen en afspraken maken met hulpverleningsinstanties”.

Laagdrempelig

De ondersteuning door een steungezin is vrijwillige ondersteuning zonder dat er hulpverlening wordt ingezet. Een steungezin biedt alleen opvang overdag in een gewone gezinssituatie. Geen bijzondere uitstapjes, maar gewoon een kopje thee na school of samen knutselen. De kinderen draaien een paar uur per week mee in het steungezin en kunnen zich zo positief blijven ontwikkelen. Uitgangspunt is maatwerk: wat heeft jouw gezin nodig en wat kan de vrijwilliger bieden?

Hoe werkt het?

InHuis Steungezinnen is een vrijwilligersproject met professionele ondersteuning van Yunio. Na de aanmelding komt een coördinator bij jou thuis om kennis te maken en worden de mogelijkheden besproken. Een koppeling met het gezin dat jou gaat ondersteunen is altijd maatwerk.  Er moet een klik zijn. Het gaat om een positieve samenwerkingsrelatie. Het belangrijkste is dat de kinderen het fijn hebben bij het steungezin.

In welke gemeenten kun je gebruik maken van steungezinnen?

InHuis Steungezinnen is actief in de volgende Yunio gemeenten: Winterswijk, Berkelland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Bronckhorst, Aalten en Doetinchem. 

Wat kost de ondersteuning van steungezinnen?

Er zijn geen kosten verbonden aan de ondersteuning van een Steungezin.

Interesse? Met wie en hoe kun je contact opnemen?

Wil jij jouw gezin aanmelden of meer weten over wat het project InHuis Steungezinnen voor jouw gezin kan betekenen? Neem dan contact op met één van onze coördinatoren of stuur een mail naar inhuissteungezinnen@yunio.nl. Hieronder zie je wie het zijn en hoe je ze kunt bereiken. 

Ons team InHuis Steungezinnen