Skip to main content

Home-Start vrijwilliger: gelijkwaardige mede-ouder

Het opvoeden van kinderen is heel leuk. Iedere dag verrassen kinderen hun ouders met gezellige kletspraatjes, bijzondere uitspraken of verrassende activiteiten.

Maar leuk is het zeker niet altijd voor iedereen. Soms kan het best wel zwaar zijn. Misschien heb je dat zelf ook wel eens zo ervaren. Periodes waarin je je af vroeg wat je kunt doen om met de situatie om te gaan. Of hoe je je kind kunt helpen? Of hoe je je gezinsleven op een rij kunt krijgen zodat het voor iedereen weer fijn is? Vaak kunnen ouders deze problemen zelf oplossen, maar soms is het een opluchting om ze te bespreken met iemand uit hun omgeving die tijd heeft om te luisteren. 
Of een handje helpt bij het regelen van dingen waar je als ouder als een berg tegenop ziet. Als vrijwilliger van Home-Start kun je dan zo'n steuntje in de rug bieden door iemands luisterende oor te zijn, een paar uurtjes in de week bij het gezin thuis.

Wat ga je betekenen voor een gezin?

Informatie aanvragen?

Wij gebruiken jouw persoonsgegevens alleen om met jou in contact te komen en eventueel ter ondersteuning van het vrijwilligerswerk en worden niet langer bewaard dan noodzakelijk en wettelijk toegestaan is. Meer informatie over jouw privacy en rechten vind je in ons privacyreglement op onze website.

"Ik vergelijk het graag met de gesprekken over de opvoeding die ik vroeger voerde met mijn buurvrouw, die iets oudere kinderen had dan ik. Daar heb ik altijd veel aan gehad. Home-Start werkt ongeveer op dezelfde manier. Een vrijwilligster met opvoedervaring wordt gekoppeld aan een gezin met kinderen tot en met 14 jaar dat het moeilijk heeft. Elke week ga je zo’n anderhalf uur langs en praat je over de opvoeding. Je bent geen professional die komt vertellen hoe het moet, maar een gelijkwaardige mede-ouder."

aldus Caroline Harbers, Home-Start vrijwilliger bij Yunio. In het verhaal van Caroline lees je hoe het is om Home-Start vrijwilliger te zijn. Lees hier haar ervaringen...

Meer over Home-Start

Home-Start is een vrijwilligersproject met professionele ondersteuning door Yunio. Het is een wereldwijd opvoedondersteuningsprogramma dat zich richt op ouders van kinderen van 0 tot 14 jaar. Met het inzetten van dit programma wil Yunio bijdragen aan een goede start voor kinderen, door ouders deze extra ondersteuning te kunnen bieden. Het doel van de ondersteuning is om rust en ruimte te creëren door de druk van de ketel te halen bij het gezin. 

Wat wordt van jou als vrijwilliger verwacht?

Als vrijwilliger neem je de tijd om een luisterend oor te bieden of een handje te helpen bij praktische zaken, zoals iets gezelligs doen met de kinderen. Ook kun je helpen contact te maken met andere ouders, zodat moeder met hen ervaringen over opvoeden en gezinsleven kan uitwisselen of misschien nieuwe vriendschappen kan opbouwen.

Het uitgangspunt van Home-Start is dat je geen zaken van ouders overneemt, maar zo veel mogelijk hun initiatief volgt. Op basis van hun vragen geef je advies vanuit je eigen opvoedervaring. 

Wat bieden we?

Voordat je met je vrijwilligerswerk begint, krijg je een training over de methode, zodat je je gezin zo goed mogelijk kan ondersteunen. Dat maakt je werk via Home-Start extra bevredigend en verrijkend.

Je ontvangt professionele begeleiding van de coördinator die bovendien regelmatig interessante themabijeenkomsten organiseert, waardoor je steeds verder kunt groeien in je werk. Tijdens de terugkombijeenkomsten wissel je ervaringen uit met de andere vrijwilligers. Zo kun je van elkaar leren.

Weten wat het inhoudt om vrijwilliger te zijn? Beluister ook onze podcast:

Interesse? Met wie en hoe kun je contact opnemen?

Wil jij je aanmelden als vrijwilliger voor Home-Start of meer weten over dit vrijwilligersproject? Neem dan contact op met de coördinator in jouw gemeente. Hieronder vind je wie het zijn en hoe je ze kunt bereiken, of vul het formulier in. 

Aalten

Doetinchem, Oude IJsselstreek & Montferland

Vera Schakel – de Ligt
v.deligt@yunio.nl 
06-30630221

Berkelland & Oost-Gelre

Bronckhorst, Lochem & Oude IJsselstreek

Nicole Tannemaat-Van den Bulk
n.tannemaat@yunio.nl
06 - 83 19 66 10 

Winterswijk