Skip to main content

4 weken

Jouw kind is ongeveer vier weken oud wanneer je voor het eerst naar het consultatiebureau gaat.

De eerste keer op het consultatiebureau: hoe werkt het?

Op het bureau maak je kennis met onze assistente en jeugdarts. Bij binnenkomst overhandig je de het Groeiboekje aan de assistente. Vervolgens kun je gebruik maken van de omkleedtafels om je kind uit te kleden tot op zijn luier. De assistente zal je daarna vragen om je kind te komen meten en wegen.

Wegen en meten bij de assistente

Het wegen en meten van je kind doe je als ouder samen met de assistente. Je kind wordt liggend zonder luier gewogen. Het meten van de lichaamslengte gaat ook liggend (met luier).  De hoofdomtrek wordt rechtop gemeten door een flexibel meetlint om het hoofd. De meetgegevens worden vastgelegd in het digitale Kinddossier

Na het wegen en meten zijn jullie even klaar en wachten jullie op het moment dat de jeugdarts beschikbaar is en jou en je kind ophaalt. Om je kind in de tussentijd warm te houden kun je een omslagdoek of badjas omslaan.

Afspraak bij de jeugdarts

De jeugdarts haalt je op om naar haar onderzoekskamer te gaan. Ze vraagt hoe het met jou en je kind gaat en bespreekt de groeicurve van je kind. Daarnaast geeft ze voorlichting over de ontwikkelingsfase die komen gaat zodat je weet wat je de komende periode kan verwachten en vraagt hoe het ouderschap bevalt. Verder kun je zelf vragen stellen en geeft ze informatie en adviezen over voeding, voorkeurshouding, vaccineren etc. 

TIP: Schrijf de vragen die je hebt vooraf op. Zo voorkom je dat je ze vergeet te stellen.  

Lichamelijk onderzoek

Dit is de eerste keer dat je kind wordt gezien door de jeugdarts van Yunio. Ze voert een uitgebreid lichamelijk onderzoek uit. Onder andere de vorm van het hoofd, de oren en de ogen worden onderzocht. Verder luistert ze naar het hartje en onderzoekt de geslachtsdelen, de stand van de heupjes en de wervelkolom. 

Ontwikkelingsonderzoek uitleg

Elk kind is uniek en ontwikkelt zich in zijn of haar eigen tempo. Om die unieke ontwikkeling te volgen en goed in te kunnen schatten of deze ‘normaal’ verloopt, gebruiken we het ‘Van Wiechen Ontwikkelingsonderzoek’. 

In dit onderzoek staan 75 vaardigheden verdeeld over drie grote groepen: fijne motoriek, grove motoriek en communicatie. Het Van Wiechenonderzoek is als het ware het groeidaigram van de ontwikkeling van je kind. Vaardigheden zijn bijvoorbeeld: teruglachen, omrollen en kruipen. Het schema is zo ingericht dat we een vaardigheid onderzoeken op de leeftijd dat de meeste kinderen dit ook inderdaad kunnen. We doen deze onderzoeken vanaf de leeftijd van 4 weken tot 4 jaar. 

Het schema helpt ons en jou als ouder om gericht te kijken naar welke vaardigheden je kind onder de knie heeft en vooruit te kijken naar wat je kind hierna gaat leren. Laat je kind iets nog niet zien, dan hoef je niet direct ongerust te zijn. Ieder kind heeft immers zijn eigen tempo. Soms gaat de grove motoriek wat sneller en het praten wat langzamer of andersom.

Ontwikkelingsonderzoek vier weken

Wanneer een kind vier weken is, kijkt de jeudarts onder meer naar of je kind zijn ogen kan fixeren, reageert wanneer je tegen hem/haar praat en of de grove motoriek goed is. 

Zijn er aandachtspunten of heb je vragen? Dan bespreekt ze deze punten samen met je en adviseert je daarover of verwijst je door.

Aankleden

De totale afspraak duurt ongeveer 20 minuten. Na de afspraak mag je je kind in de omkleedruimte weer aankleden. De afspraak voor twee maanden staat als het goed is al ingepland. Zo niet, dan zal de assistente dit alsnog met je inplannen. 

Vragen bij thuiskomst?

Heb je bij thuiskomst toch nog vragen of ben je die goede tip van de jeugdarts toch vergeten? Op deze website vind je onder opvoedvragen heel veel antwoorden op vragen. Daarnaast zijn wij 24 uur per dag, 7 dagen per week te bereiken via telefoonnummer 088 260 919. Mailen of appen met de jeugdverpleegkundige kan ook. Kijk in het groeiboekje of op de locatiepagina voor de contactgegevens.