Skip to main content

Kinderen en vegetarisch eten

Een kind kan heel goed vegetarisch eten. Zorg er wel voor dat je het vlees goed vervangt, zodat je kind voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnenkrijgt.

Melkproducten

In het eerste levensjaar zal borstvoeding of zuigelingenvoeding de keuze zijn. Flesvoeding is voor het grootste deel vegetarisch, maar om aan het verplichte gehalte alfa linoleenzuur te voldoen voegen de meeste fabrikanten visolie toe. De varianten zonder visolie bevatten koolzaadolie en/of algenolie. 
Na het eerste jaar kan je kind starten met andere melkproducten (melk, yoghurt, kaas, kwark). Deze voedingsmiddelen bevatten calcium, vitamine B2, vitamine B12, zink en eiwit. In een glas melk (150 ml) zit 5 gram eiwit. Je kunt melk ook afwisselen met sojamelk of sojayoghurt. Er is sojamelk voor kinderen vanaf 1 jaar. Wil je sojamelk geven, kies dan een soort waar calcium en vitamine B aan toegevoegd is. Andere soorten melk zijn bijvoorbeeld havermelk, rijstmelk en amandelmelk. In deze melksoorten zit geen eiwit en daarom zijn ze geen goede melkvervangers. 

Vlees vervangen

Kies voor ei, tempé, tofu of peulvruchten, zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen.  
Noten zijn ook goede vleesvervangers, maar let dan wel op verstikkingsgevaar. Geef kinderen tot en met 4 jaar alleen notenpasta en pindakaas (zonder suiker en zout). En wees voorzichtig met kinderen tot en met 8 jaar. Eet noten aan tafel en blijf erbij. Of geef bij twijfel alleen gemalen noten, pindakaas en notenpasta.

Vis

Eet je kind geen vlees, maar wel vis? Zorg dan dat je 1 keer per week vis geeft, dit is een goede bron van essentiële vetzuren en eiwitten. Door vis te eten beperkt je het risico op het ontwikkelen van een allergie voor vis.

Kant-en-klare vleesvervangers

Ook kun je af en toe een kant-en-klare vleesvervanger nemen, zoals vegetarische reepjes of balletjes. Kijk voor je deze koopt goed op het etiket of ze wel een goede vleesvervanger zijn. In een goede vegetarische keuze zit in elk geval eiwit, ijzer en vitamine B1 of vitamine B12. Kijk verder op het etiket hoeveel zout er in zit.  (< 1,1 gram zout)  De nieren van kinderen tot 4 jaar kunnen dat nog niet goed verwerken. En ook voor oudere kinderen is te veel zout ongezond.

 

Hoeveel zit er van wat in vlees en vleesvervangers? Bekijk deze tabel!

VoedingsmiddelPer dag (gram)Eiwit (gram)IJzer (mg)B12 (mg)
Vlees50101,31,0
Tahoe, tofu5061,10
Tempé5061,00
Peulvruchten, gaar (1,5 opscheplepel)7551,90
Noten, pindakaas of fijne notenpasta2560,4-1,00
Eén ei5051,00,7
Quorn507,50,20
Kant-en klare vleesvervanger509varieertvarieert
Seitan50101,00
Kaas25600,4
Hüttenkäse of kwark5060 - 0,10,4

 

Aandachtspunt IJzer

Je hebt ijzer nodig voor je bloed en voor je stofwisseling. IJzer zit in: peulvruchten, (groene) groenten, volkorenbrood en andere volkoren producten (havermout, zilvervliesrijst, volkoren pasta, quinoa), zuidvruchten (rozijnen, dadels, gedroogde abrikozen), noten, ei en appelstroop. Dit ijzer wordt minder goed opgenomen dan ijzer uit vlees. Vitamine C uit groenten en fruit helpt je lichaam bij het opnemen van ijzer. Geef daarom groenten of fruit bij de maaltijd, ook bij de broodmaaltijden. Eet je kind lange tijd niet goed? Dan kan peutermelk een goed idee zijn, daar zit extra ijzer in.

Aandachtspunt eiwitten

Eiwitten zijn belangrijk voor de groei. Eiwitten zitten in: granen (brood, rijst, pasta), peulvruchten (linzen, erwten, bruine bonen), tahoe, tempé, quorn, ei, kwark, noten en pinda’s. Eiwitten zitten ook in kant-en-klare vleesvervangers zoals vegetarische burgers op basis van tarwe of soja. Varieer hiermee zo veel mogelijk.

Aandachtspunt vitamine B12

Er zijn verschillende B-vitamines. Vitamine B12 is belangrijk voor onder meer je bloed, voor je zenuwstelsel en voor je energie. Vitamine B12 zit alleen in dierlijk voedsel, zoals vlees, melkproducten en ei. Sommige kant-en-klare vleesvervangers bevatten ook B12. Dit staat op het etiket.

    Tips: vegetarisch eten voor kinderen vanaf 1 jaar

    • Geef niet elke dag hetzelfde, maar juist veel verschillende vleesvervangers.
    • Combineer verschillende vleesvervangers met elkaar.
    • Combineer granen met vitamine C, bijvoorbeeld brood met groenten of fruit.
    • Geef elke dag 300 ml melk, een plakje kaas en 2-3x per week een ei. 
    • Geef ook eens gedroogd fruit tussendoor en af en toe appelstroop op brood. Hier zit ijzer in.
    • Als je kind geen vis eet, geef dan voedingsmiddelen met omega-3, zoals lijnzaadolie, koolzaadolie en gemalen ongezouten noten. Vooral in walnoten zit veel omega -3.
    • Kies bij brood, pasta en rijst voor de volkoren variant.
    • Als je een kant-en-klare vleesvervanger uit de supermarkt wil geven, kies er dan een met toegevoegde vitamine B12., < 1,1 gram zout en wel eiwitten bevat 
    • Meer informatie kun je ook via een diëtist krijgen.