Skip to main content

Home-Start

Ieder gezin maakt wel eens een periode door waarin het niet zo goed gaat: ziekte, moeilijkheden met de kinderen, weinig contact met vrienden en familie, gebrek aan geld of spanningen met de partner. Meestal kan men zulke problemen zelf oplossen. Maar soms is het een opluchting als iemand tijd heeft om te luisteren of een handje helpt bij het goed regelen van praktische zaken.

Wat is het en voor wie?

Vrijwilligers van Home-Start kunnen een groot verschil maken. Zij bieden gezinnen met kinderen in de leeftijd van 0 tot 14 jaar een steuntje in de rug en een luisterend oor. Vooral als het even niet zo goed gaat en men niet kan terugvallen op een netwerk of familie. De ervaren en getrainde vrijwilligers bieden opvoed- en gezinsondersteuning bij alledaagse, lichte opvoedvragen.

Home-Start geschikt? Hoe verwijs je een gezin?

De meeste gezinnen komen bij Home-Start via wijkverpleegkundigen, huisartsen, algemeen maatschappelijk werkers, begeleiders van de voorschool of de brede school, werkers in kinderdagverblijven of peuterspeelzalen, medewerkers van Bureau Jeugdzorg, een Centrum voor Jeugd en Gezin en andere zorgprofessionals.
 

Ken je ook een gezin die wat aan Home-Start zou kunnen hebben, Zie hieronder hoe je ze verwijst.

Stappenplan voor verwijzers: 

  1. Denk je als verwijzer dat Home-Start iets kan betekenen voor een gezin? Zie hieronder de contactgegevens van de betreffende coördinatoren per gemeente.
  2. Home-Start stimuleert ouders om zichzelf aan te melden. Geef daarom het gezin de contactgegevens van de coördinator.
  3. Als de ouders aangeven dat ze niet zelf kunnen of willen bellen, vraag dan of de Home-Start coördinator hen mag bellen. Geef in dat geval de naam en het telefoonnummer van het gezin door aan de coördinator.
  4. Bij aanvang én bij afsluiting van de Home-Start ondersteuning krijg je bericht.

Waarom Home-Start werkt

Doel is om te voorkomen dat dagelijkse problemen uitgroeien tot erger. Door af en toe iets leuks te doen, de buurt te verkennen of te sparren over opvoedingsvragen, helpt de vrijwilliger het gezin op weg. Zo wordt de negatieve spiraal doorbroken, met als gevolg: verbetering van welzijn en meer ruimte voor ouders en kinderen om op positieve wijze met elkaar om te gaan.

"Als alleenstaande moeder had ik de behoefte om met iemand over alledaagse problemen te praten. Ik kreeg veel ongevraagd advies van mensen uit mijn omgeving, maar kon daar mijn eigen weg niet in vinden. Ik wil serieus worden genomen. En dat gevoel heb ik bij Els. Wij zijn moeders onder elkaar. Ik doe het op mijn manier en Els ondersteunt mij". 

Hoe werkt het?

Home-Start is een vrijwilligersproject met professionele ondersteuning door Yunio. Vrijwilligers worden getraind en begeleidt door een coördinator. Ze staan naast de ouder(s) en denken mee met het het gezin. Door samen naar oplossingen te zoeken en te laten zien wat goed gaat, groeit het zelfvertrouwen bij de ouders. Na een paar maanden tot maximaal anderhalf jaar gezinsondersteuning gaan de ouders met hun opgroeiende kinderen weer op eigen kracht verder. Gemiddeld is een vrijwilliger 105 uur per jaar bij het gezin.

In welke gemeenten kunnen gezinnen gebruik maken van Home-Start?

Home-Start is actief in de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Lochem, Oost Gelre, Montferland, Oude IJsselstreek en Winterswijk.

Geen indicatie en geen kosten voor gezinnen

Voor de ondersteuning van Home-Start is géén indicatie nodig en er zijn géén kosten aan verbonden voor de gezinnen. 

Ons team

Aalten

Doetinchem, Montferland & Oude IJsselstreek

Vera Schakel – de Ligt
v.deligt@yunio.nl 
06-30630221

Bronckhorst & Lochem

Nicole Tannemaat-Van den Bulk
n.tannemaat@yunio.nl
06 - 83 19 66 10 

Berkelland & Oost-Gelre

Winterswijk