Skip to main content

InHuis Steungezinnen

Werk, financiën, kinderen, familieperikelen... Veel ouders hebben wel eens moeite om alle ballen hoog te houden. Vroeger klopte men dan aan bij oma of de buurvrouw hielp. Tegenwoordig zijn gezinnen steeds meer op zichzelf aangewezen. En dat terwijl gezinnen elkaar met een klein beetje aandacht al enorm kunnen helpen. 
 

Wat is het en voor wie?

Met het project InHuis Steungezinnen verbinden we gezinnen die overbelast zijn en geen eigen netwerk hebben – met kinderen van 0 tot 14 jaar – aan steungezinnen.

De ondersteuning door een steungezin is vrijwillige ondersteuning zonder dat er hulpverlening wordt ingezet. Een steungezin biedt alleen opvang overdag in een gewone gezinssituatie. Geen bijzondere uitstapjes, maar gewoon een kopje thee na school of samen knutselen. De kinderen draaien een paar uur per week mee in het steungezin en kunnen zich zo positief blijven ontwikkelen. Uitgangspunt is maatwerk: wat heeft het vraaggezin nodig en wat kan het steungezin bieden?

Een belangrijke voorwaarde is wel dat ouders de tijd dat hun kind bij een steungezin is, goed benutten. Het is geen vervangende oppas, maar tijdelijke steun bij de dagelijkse taken, zodat ouders de kans krijgen de boel zelf weer op de rit te krijgen.

Hoe verwijs je een vraaggezin?

Wil jij een (vraag)gezin aanmelden? Neem dan contact op met één van onze coördinatoren of stuur een mail naar inhuissteungezinnen@yunio.nl. Onderaan de pagina zie je de gegevens van de coördinatoren. 

Waarom?

Het hebben van een gezin vergt veel van je en als het leven dan even tegenzit, kunnen problemen zich makkelijk opstapelen. Met de inzet van steungezinnen willen we voorkomen dat gezinnen die in zwaar weer zitten, van de regen in de drup raken. Omdat kinderen in een overbelast gezin vaak onvoldoende toekomen aan hun eigen ontwikkelingstaken, bieden we ze een veilige plek náást hun eigen gezin, en ontlasten daarmee tegelijkertijd de ouders. Hiermee wordt (meer) professionele hulpverlening voorkomen.

Ik ben een alleenstaande moeder. Na mijn scheiding ben ik verhuisd en voel mij soms alleen staan in de opvoeding. Dit valt mij wel zwaar vooral omdat ik ook andere zorgen heb. Mijn kinderen van 3 en 6 jaar gaan iedere week een middag tot na het avondeten naar een steungezin. Dit is voor de kinderen en voor mij allebei heel fijn. Zij kunnen even lekker spelen en krijgen wat extra aandacht en ik kan even het huis opruimen en afspraken maken met hulpverleningsinstanties”.

Hoe werkt het?

InHuis is een vrijwilligersproject met professionele ondersteuning van Yunio. Na de aanmelding komt een coördinator bij het vraaggezin om kennis te maken en worden de mogelijkheden besproken. Een koppeling met het steungezin dat gaat ondersteunen is altijd maatwerk. Er moet een klik zijn. Het gaat om een positieve samenwerkingsrelatie. Het belangrijkste is dat de kinderen het fijn hebben bij het steungezin.

In welke gemeenten kunnen gezinnen gebruik maken van dit project?

InHuis Steungezinnen is actief in de gemeenten: Winterswijk, Berkelland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Bronckhorst, Aalten en Doetinchem. 

Voor de ondersteuning van steungezinnen is géén indicatie nodig en er zijn geen kosten aan verbonden voor de vraaggezinnen.

Ons team InHuis Steungezinnen